12 Eylül 2011 Pazartesi

Okular acildi ve dertler basladi... Bunlara dikkat


YENİ BAŞLIYORSA BUNLARA DİKKAT 
* Okullar açılmadan önce çocuğa okulun nasıl bir yer olduğunu ve okulda neler yapacağını anlatın. Okulda arkadaş edineceğini, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla birlikte hayatı için çok önemli bilgiler öğreneceğini, eğlenceli ve verimli zaman geçireceğini söyleyebilirsiniz.
İlkokula başlayacak çocukların ilk bir hafta heyecan ve korkudan kaynaklanan baş ağrısı, baş dönmesi, mide ağrısı, mide bulantısı gibi fiziksel belirtiler ve çekingenlik göstermeleri normaldir. Ancak bu süre iki haftadan fazla sürüyorsa mutlaka bir uzmanla görüşülmelidir.
* Çocuğun zihninde tasarladığı korkuların sönmesi için sabırlı ve kararlı bir tutum sergilemek gerekiyor. Okula gitmesi konusunda tutarlı davranmalı, çocuğu cesaretlendirmelisiniz. Onun anlayacağı açıklıkta konuşup, neden okula gitmek istemediğinin sebeplerini ortaya çıkarın. İlk günlerde çocuğunuzu okulda yalnız bırakmayın. Kapıda olduğunuzu, çıkışta onu alacağınızı söyleyerek güven duymasını sağlayabilirsiniz. Başka çocuklarla karşılaştırmayın, her çocuğun bunu yaşayabileceğini söyleyin. Bu dönemde öğretmeni ve okuldaki profesyonellerle işbirliği içinde olmayı unutmayın.
* Okula gitmeyi bir zorunluluk gibi hissettirecek söylemlerden kaçının. Hiçbir zaman çocukları okula göndermekle tehdit etmeyin ve okula gitmeyi bir ceza olarak dile getirmeyin. “Okula başlasan da senden kurtulsam!” ya da “Çok yaramazlık yapıyorsun, seneye seni okula vereyim de gör gününü!” gibi sözler çocuğun okula gönderilmeyi bir ceza olarak algılamasına sebep olur. Ayrıca, “Seni öğretmenine şikâyet edeceğim!” gibi ifadeler de, çocuğu öğretmenine karşı ön yargılı kılar. Bu da öğretmeni sürekli ceza verecek bir figür olarak algılamasına ve sebepsiz yere öğretmeninden soğumasına neden olabilir. Bu sebeple okul dönemini sıkıntılı değil, hayat boyu özlenecek bir dönem olarak yansıtın.
* Çocukların hayatındaki büyük değişim ve başlangıçlar travmalara dönüşebilir. Bu süreçlerde çocukları iyi gözlemlemek, dikkate almak ve takip etmek gerekir. Uzun süren fiziksel belirtiler, uyum sorunları, içe dönme ya da agresifleşme gibi davranış bozuklukları varsa bir uzmandan yardım alın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder