2 Eylül 2011 Cuma

Iskender-Elif Safak

Kitabin bitmesine tam 40 sayfa var
Guzel mi? guzel, hizli okunuyor, surukleyici ancak gercekten Elif Safak fazla overrated bir hatun
Yani pazarlamasini cok iyi yapiyor kitabin, yoksa oyle acayip farkli bir sey degil yazdiklari, her gun gazetelerden okuduklarimizdan daha sahici ve etkileyici degil
Kitapta Pembe(bas kahraman, talihsiz evladi tarafindan oldurulen anne),Cemile(pembe'nin ikizi, Kurt bir koyden cikmamis, ebe ve aktarci) ,Iskender(oteki bas kahraman, anne katili, yakisikli, boksor),Adem(esini ve cocuklarini Roksanna icin terk eden, kumarbaz,ailesi yuzunden kaybolmus, yitik bitik bir baba),Tarik(Iskenderin amcasi,Adem'in babasi, geri kafali ancak ailesine bakan bakkal adam), Yunus(hippi,komunistlere takilan en kucuk erkek cocuk),Nazde (erkek cocuk doguramadi diye 50 yasinda son cocugunu dogururken olen kadin, cahil),Hediye(zavalli Hediye babasi ve analigi yuzunden intihara surukleniyor) Elias(asci, Pembe'nin asigi)Esma(ailenin feminist kizi)Ucuk(Iskenderin karisi bosanmak istedigi icin intihar eden cell arkadasi) ve su an unuttugum bir cok  karakter, Kate mesela, baska baska ha Iskenderin yeni meditasyoncu hapishane oda arkadasi, Yunus'un asik oldugu komunist lost kiz, Tobiko
Aslinda bu kitap Baba ve Pic' in daha fazla karakterli olani gibi yine bir suru drama bir suru karakter birbirleri ile olan baglari etc...

                                   *************

Evet bunlari kitabi bitirmeden yazmistim ve bitti hemen ertesi gun ancak asagida yazacaklarimi bugun yani 05-09-2011' de yaziyorum

Bir kere kendime cok kizdim, anne meger olmemis, Cemile olmus, halbuki kitabin  en basi soyle baslar
Benim annem iki kez oldu, ayrica en son Cemile kaptandan beni bir yolla Ingiltere'ye gonder der ve orda kalir roman, bir sure sanki o kisim oylesine yazilmis gibi, ve cok rahat sonuca baglayabilirdim...
Hersey son 40 sayfada baglaniyor, tam hersey belli, kitabin sonu belli derken beni ters koseye yatirdi ancak benim aptalligim o, yoksa gayet acikti oyle olmadigi.

Kitabin bir kismi Abu Dhabi'de geciyor diyincede merakim uyanmisti ama Abu Dhabi kismi hayal kirikligina ugratti, sehir ile ilgili bilmedigim bir ayrinti bulabilirim diye ummustum ama bilmedigim bir sey yoktu zaten Adem'i orada intihat etmek icin taa Abu Dhabi'lere gitmesinin tek nedeni bence populeritesi kriz sonrasi iyice artan sehirden bahsetmekten baska bir amaca hizmet etmiyormus. Dedim ya hatun guncel ne varsa hepsini kitabina koymus ve bu sayede de iyi satmis durumda.
Her neyse iyi hos kitapda ben hep boyle hap gibi leblebi tarzi kitaplar okuyorum ya, bana, bana birseyler katacak kitaplar okumam lazim, acaba neler neler neler, neyse arastiracagim bu konuyu.

8 kitap gecemizide yaptik ve cok az katilim oldu pufff...
neyse iki kiside kalsak devam simdilik ama her an birakabilirim:)

su sorular vardi elimde aklimda hazir ama iki kisi okudugu icin kendin pisir kendin ye oldu biraz , never mind

1) Kitabin sonunu basindan tahmin edebilen var miydi?
2) Iskender'den nefret ettiniz mi okurken? Peki hapishanede yasadiklarini okurken merhamet duygunuz kabardi mi?Bu nasil oluyor, yani nefretten merhamete gecis?
3) Dil acisindan zayif buldunuz mu kitabi? Altini cizdigimiz sozcukler cok azdi diger kitaplarina gore, sizcede oylemiydi?
4) Baba ve Pic'e gore sizcede daha az kurguyu barindiriyor mu? Kurgu cok zayif kalmis ve fazla rastlantili ve abartili bir kitap mi?
5) Kurt aile, punkcilar, ataerkil agirlikli aile yapisi, aile baskisi, Abu Dhabi, tore cinayeti vb girmedigi gundemde olan konu kalmamis yazarin bu kitabinda ancak sizede cok havada kalmamis mi bir cok sey? bu kadar cok sey bahsedecegine, icini doldurup daha fazla ayrinti verse daha iyi olmaz miydi, mesela, bir Kurt aile olmasi ne katmis romana, illaha Kurt olamasina gerek var miydi, yada Kurt'ler ve aile yapilari hakkinda daha fazla bilgiye ulasiyor muyuz bu kitap sayesinde?
6) Kitabin kapak resmi hakkinda ne dusunuyorsunuz? Anlamli mi olmus, yoksa dikkat cekmek icin mi yapilmis?
7) Kitabin calinti oldugu iddialarina ne dediniz, sizcede Elif Safak'in dedigi gibi bizim ulkemizde kitaptan cok kitapci mi konusuluyor?
8) Sizcede yazar kitabini yazip kosesine cekilip yayinevinin kitabin pazarlamasini yapmasina mi izin vermeli, yoksa Elif Safak gibi roportaj ustune roportaj mi vermeli kitabini pazarlayabilmek icin?
9) Elif Safak sizce nasil bir yazar? Iyiyse neden? Degilse nasil bu kadar unlu ve onun iyi bir pazarlama mucizesi  olduguna mi inaniyor musunuz?
10) Elif Safak bu romanini ingilizce dilinde yazmis, sizce bu kitap Ingiliz edebiyatina mi girer yoksa Turk edebiyatina mi? bir kitap yazildigi dile mi aittir yoksa yazarin vatanina mi?yoksa dilinin ne oldugunun bir onemi yok mudur?
11) Kitaba 10 uzerinden kac verirdiniz? Kitabi baskalarina tavsiye eder misiniz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder