9 Ocak 2011 Pazar

Bunlari Biliyor muydunuz?

Bu yaziyi 2005'te yazip Turkiye'deki arkadaslarima gondermistim, 40 gunumu doldurduktan sonra B.A.E'de.40 gun diye 4o gunluk bir madde yapmisim:)
Ahh nerden bilirdimki Abu Dhabi'nin olmayan park sorunu bir felekate donusecek, bakin bakalim o zamadan bu zamana neler degismis.

1)    Birlesik Arap Emirlikleri’nin toplam nufusu 4 milyon civarinda olup,Dubai nin nufusu yaklasik  1 milyondur  ve toplam nufusun sadece % 25’ i yerlilerden olusmaktadir,
2)    Nufusun % 70’ i  Hindistanli, Pakistanli ve Filipinlilerden  olusmaktadir (bu oranin buyuk bir cogunlugunu Hintliler’dir.metrekareye 3 hintli falan dusuyor )
3)    Surekli yeni yapilan insaatlara ragmen artan talebi karsilayamadiklari icin kira fiyatlari surekli artmakta  vergi cenneti giderek pahalanmaktadir.Ucuz hintli isgucu bile fiyat artisina engel olamiyor artik Anliyacaginiz buranin da pek bir espirisi kalmiyor artik tabi halen artan  is gucu talebi haric.
4)     Enflasyon orani % 14 .bizden daha yuksek.vergi yok ama fiyatlar artiyor surekli.
5)    Kisi basina milli gelir 30.000 dolardir.ee buda bize yakin sayilir canim..
6)    1 dolar 3.66 dirheme (A.E.D.)  sabitlenmistir.
7)    Benzinin deposu 50 dirheme doluyor.Bu muthis bir sey! Jeep cenneti burasi.tum yerliler jeep kullaniyor.zaten arabasi olmayan pek kimse yok.
8)    Yazin 50 dereceye varan sicaklar nedeniyle her yaz bir cok Hintli iscinin oldugunu (gecen yaz bu rakam 800 imis.)
9)    Abu Dhabi- Dubai arasinin araba ile 1.5 saat oldugunu.Her gun bu yolu gidip geliyorumL
10) U.A.E.nin baskentinin Abu Dhabi oldugunu ve ulkenin kurucusu gecen yil olene kadar Abu Dhabi de yasiyordu.Zaten yerli zengin halk genelde Abu Dhabi de yasiyor.Bide benJ
11) Maximum hiz sinirinin 120 kilometre olup  trafik cezalari konusunda Turkiye ile kiyaslanamiyacak kadar basarililar.Rusvetin adi bile gecmiyor bu konuda.
12) Ramazanda buyuk oteller ve bazi restaurantlar disinda tum restaurant ve cafelerin iftar saatine kadar kapali oldugunu acik olsalar bile disaridan kesinlikle gizlendigini.Disarida yemek yiyen birini goremezsiniz
13) Restaurant ve cafeler le birlikte bir cok mall dahil pek cok yerin iftar saatine kadar kapali oldugunu (Ramazanda buraya sakin gelmeyin )
14) Hintlilerin konusurken surekli kafalarini salladiklarini( inanilmaz bir sekilde)
15) Pakistanli ve Hintlilerin  ayni dili konustuklarini (urdu) Ben ayni dili konustuklarini bilmiyordum valla.Hintliler hintce Pakistanlilar  Pakistanca  konusuyorlar saniyordum.J
16) Donald Trump inda sonunda Dubai ye yatirim yapmak icin kendine yerli bir ortak buldugunu ( Burda hic bir yabanci sirket kendisi gelip sirket kuramiyor mutlaka bir local ortaga ihtiyaci var.Yeni acilan Free zone sirketlerinden degilse.Adamlar bu konuda pastanin tamamini yabancilara kaptirmamak konusunda cok basarililar ve ulke vatadaslarina karsi cok korumacilar.Kendi ulkelerinde azinliktalar ama her isde kendi adamlari var.
17) DGCX- Dubai Gold and Commodities Exchange in 22 Kasim da acilacagini ve dunyanin New York dan sonra en buyuk ikinci altin Borsasi olacaginin tahmin edildigini ( su an Borsada mock trading yaptigimi ve Borsa calisanlarinin tamami tarafindan cok yakin tanindigimi...Her telefon ettigimde “Hello Nilgun How can I help u  THIS TIME “diyorlar.   yakinda  gold futures trade edecegimi sonrada gold options!!! ???
18) Isvicreden getirilecek gercek karla doldurulan kayak merkezinin Dubai nin tam ortasinda acilmak uzere oldugunu
19)  Erkeklerin nufusunun kadinlarinkinden iki kat daha fazla oldugunu (bu kadinlar icin buranin cennet oldugu anlamina gelmiyor tabiki.bakiniz madde 2).
20) Yabancilara ex-patriate kisaca ex-pat  dendigini
21) Otobuslerde on koltuklarin sadece bayanlara ait oldugunu.bu muthis bir sey yoksa yaniniza kimlerin oturabilecegini tahmin bile edemezsiniz. bu arada otobusleri burada sadece cok fakirler kullaniyor.genelde cok kokulu ve tiklim tiklim.
22) Burj Al Arab otelini gezmek icin 200 dirhem giris ucreti odemeniz gerektigini
23) Sokaklarda evsiz dilenci yada sokak cocuklari olmadigini
24) Suc oraninin son derece dusuk oldugunu .Mesela cep telefonu ve radyoyu arabada unuttum eyvah demeden  gonul rahatligi ile uyuyabiliyorum.Artik siz tahmin edin suc oraninin ne kadar dusuk oldugunu!) ve park sorunu olmayan bir sehir ABU DHABI!!! Tek kelimeyle muhtesem ustelik bedava! Dubai de isler biraz daha zor ama Istanbul la kiyaslanamaz yinede
25) Ramazan ayinin baslangic ve bitis tarihinin bir kac gun oncesine kadar hic kimsenin bilmedigini.Aya bakarak karar veriyorlar.Oyle bizdeki gibi bir yil oncesinden tatil planlari yapmak yok yani. Burda ama Seyhimiz sagolsun  kafadan bir hafta veriyor yinede devlet sektorune izin.Yani carsambayi yarim gun tatil ederlermi acaba “diye stresleri yok!
26) Iftar vakti taksi bulmanin nerdeyse imkansiz oldugunu.Benim rekorum 45 dakika! Daha iyilerini yapanlarda var.
27) Balik urunlerinin cok cesitli ve ucuz oldugunu
28) Su alti zenginliginin Maldivleri aratmadigini
29) Cole her yil dikilen agaclarin sayesinde iklimin  giderek degistigini
30)  Her sabah tum agaclarin sulandigini.Adamlar usenmiyorlar gercekten.Rahmetli kurucusu yesili cok severmis.Istanbuldan daha cok agac var herhalde yada bizimkiler bu hizla yok etmeye devam ederlerse colun ortasinda  daha cok agac olacak. (Hayir serap gormuyorum!)
31) Ozellikle Ramazanda bir cok mutfaga ait cok zengin iftar bufelerin oldugunu ve bunlarin fiyatlarinin Turkiyeye oranla cok uygun oldugunu .Bizim tatlilarimiz daha guzel ama….
32) Agaclari sulamak icin kulanilan sularin  ve cesme sularinin arindirilmis deniz suyu oldugunu (yagmur duasi burda pek ise yaramiyor henuz)
33) Bayram hediyesi olarak zaman zaman seyhin tum kendi halkinin  kredi karti borcunu odedigini biliyor muydunuz? Arap dogmak isteyen yok mu hala?
34)  Burada diger ulke vatandaslari ehliyetlerini degistirmek icin sinava tabi olduklari halde Turklerin sinava girmek zorunda olmadiklarini yihuu!!!(sadece gidip degistiriyorsunuz.that is it .Nilgun un iki ehliyeti var ama kullanmayi bilen yok henuz. ) nedenmi seviniyorum? Burada  10 yildir ehliyet almaya ugrasan bir suru insan var ve genelde ilk seferde vermeyi sevmiyorlar! Arapdir, buna da sukur bence
35) Sehye yaklastikca plaka numaralarinda azaliyor.Eger tek veya cift rakamli plakali birini gorurseniz bilinki Seyhin ahpablarindan.so just be carefull.Genelde bir kazaya karistiginizda hakli olan siz olsaniz bile genelde hakli olan yerli halk oluyor! Bu biraz stresli bir bilgi ozellikle benim gibi  yeni araba kullanmayi ogrenen biri icin:( Birini ezer ve oldururseniz kurbanin ailesine blood money vermeniz gerekiyor tabi hapis yattiktan sonra.)
36) Belirli yerler disinda yabancilarn ev almasi yasak.Abu Dhabi’de hic bir yerden yabancilar ev alamiyor ancak yeni yapilan insaatlarda izin cikabilirmis .(Okadar cok insaat yapiliyorki bos kalmasindan  korktuklari icin bu izin cikmis)Ayrica vatandasliga gecemiyorsunuz bu ulkede 30 yilda yasasaniz.Bir local ile evlenseniz bile ve erkek yabanci ise yine alamiyor U.A.E.vatandasligini, cocuklarida dahil .kadin ise sadece cocuklari alabiliyor vatandaslik hakkini!Avrupa Birligine girebilirsiniz ama U.A.E. ye asla! 
37) Icki satisi yalnizca belli noktalarda ve musluman olmayanlara yapiliyor.Kart gibi bir sey cikartman gerekiyor onunla aliyorsun ama buyuk otellerde icki servisi var tabiki.
38) Ramazanda bazi mallarda ve magazalarda Kuran yayini yapiliyor fon muzigi olarak.Huzur icinde alisveris yapin diye.
39) Ayranin Lebanon drink diye satildigini
40) Bu ulkeye tasinali tam 40 gun oldu. Umarim ilginizi cekmistir yazdiklarim.

Herkese selamlar sevgiler Gorusmek uzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder