8 Şubat 2012 Çarşamba

Sena icin muzeler, bilim, sergi

Buda gazeteden alinti. Iste bu ve bunun gibi seyler yuzunden Abu Dhabi'de yasayarak neler kacirdigimizi daha iyi anliyorum.
Sonra kizimi goturecek muze yok burda, biraz daha buyusun basliycam Istanbul'da ve umarim birlikte tatil yaptigimiz yerlerde ona bol bol muze gezdirmek istiyorum, birde denk gelsede Istanbul'da bu bilim olsun, onun gibi ilginc, degisik, egitici, ogretici, ufkunu acacak sergilere goturebilsem.

Çocuğunuz mucit olabilir

Sizinle beraber evde dizi izleyen çocuğun oyuncu, maç izleyen çocuğun futbolcu olmak istemesinden daha doğal ne olabilir? Unutmayın onları bilim insanı yapmak, mucitler yetiştirmek de bizim elimizde.
Bir yetişkin ve bir çocuk karşılaşmasının en klasik sorusudur “Büyüyünce ne olmak istiyorsun?” Cevaplara bakılırsa Türkiye’deki tablo biraz kötüleşiyor. Evet gen mühendisi olmak isteyenle ya da çağlar öncesinde yaşamış hayvanlarla ilgili çalışmak isteyenle karşılaşıyorum ama onlar istisna... Gelin olmak isteyen kızlar yeniden yükselişte mesela. Erkeklerin hayallerini popstar ya da futbolcu olmak süslüyor. Peki, bu gidişe bir dur demek için ne yapmak gerek?
Kitap okumaya 6 aylıkken başlamak büyük bir avantaj. Yaş grubuna uygun ve çeşitli kitaplar seçmek, bu konu üzerinde titizlenmek şart.
Sonra onlara müze gezdirmeliyiz. “Hap kadar çocuk ne anlar” demeden o sergi benim bu sergi senin dolaştırmalıyız. Kırıntı da olsa alacağı, kapacağı bir şeyler mutlaka çıkacaktır. Sonra film... Çocuk çizgi film izler diye bir zorunluluk yok... İyi bir şekilde rehberlik ederseniz çizgi olmayan filmleri de izleyebilir ve çok şey öğrenebilirler.
Lafı fazla uzatmadan iki somut önerim olacak.
2011’in Dünya Kimya Yılı olduğunu biliyor muydunuz? Neden mi? Çünkü Marie Sklodowska Curie’nin radyum ve polonyum elementlerini keşfinin 100. yıldönümüne denk geliyordu. Kimya şirketi BASF da fırsat bu fırsat diyerek, dünyada birçok ülkede uygulanmakta olan Kids’ Lab projesini Türkiye’ye getirdi. 
İSTANBUL MODERN’DE
Kids’ Lab projesi, 6-12 yaş grubundaki çocuklara, hayatın içinden deneylerle kimyayı sevdirmeyi, çocukların kimyayı güvenli yollarla daha yakından tanımasını; görerek, dokunarak deneyimleme-sini amaçlıyor. Çocuklar; özel eğitmenler liderliğinde, zararsız maddelerle interaktif deneyler yapıyor ve deney sonrasında onlara BASF tarafından eğitici hediyeler veriliyor.
Pek çok ülkede çocukların büyük ilgisini gören, BASF Kids’ Lab’in Türkiye’deki ilk durağı İstanbul’daki İstinyePark Alışveriş Merkezi olmuştu. 4-14 Ağustos 2011 arasında aileleriyle birlikte İstinye Park’a gelen çocuklar, Kids’ Lab’de her saat başı gerçekleştirilen eğlenceli deney seanslarına katıldı. 26-27 Kasım 2011 arasında Kanyon AVM’de çocukları ağırlayan BASF Kids’ Lab projesi İstanbul Modern işbirliği ile yeni bir boyuta taşınıyor: BASF Kids’ Lab, Temmuz 2012’ye kadar her ayın iki haftası İstanbul Modern Müzesi’nin otoparkında yer alacak olan özel TIR içinde çocukları ağırlayacak. Çocuklarınıza vizyon kazandırmak için daha iyi bir fırsat yakalayamazsınız. 
BİLİM KAHRAMANLARI BULUŞUYOR
İkinci önerimse Bilim Kahramanları Derneği ve Bilim Kahramanları Turnuvası... Turnuva dünyada FIRST® LEGO® Ligi ismiyle 1998’den beri yapılan bir etkinlik. Geçen yıl 60 ülkeden 200 bin çocuk bu etkinliğe katıldı. Ülkemizde ‘Bilim Kahramanları Buluşuyor’ ismiyle (yeni kurulan Bilim Kahramanları Derneği ile beraber) gönüllü bir ekiple organize etilen turnuvanın bu yıl sekizincisi yapılacak.
Nerede? 17-18-19 Şubat 2012 tarihlerinde Ankara ODTÜ Eğitim Fakültesi’nde. 22 ilden 80 takım ve 800 çocuk katılacak; her turnuvada olduğu gibi 100 kadar gönüllü çalışıyor olacak. 9-16 yaş arası çocuklardan oluşan, 4-10 kişilik takımlar, verilen evrensel bir tema kapsamında gerçek mühendislik problemlerini çözecek. Takımlar kendi projelerini geliştirip ve özgür tasarım olanağı sağlayan malzeme ve yazılımla robot programlaması yapacak. Bilim Kahramanları Turnuvası özgüven sahibi, sorgulayan, takım halinde, toplumsal anlamı olan çözümler üreten gençlik yetişmesi için düzenleniyor.
Bu turnuvayı izleyin, bu derneği takibe alın ve bir dahaki yılkine çocuğunuzun katılması için ne gerekiyorsa yapın.
www.bilimkahramanlari.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder