Gecenlerde bir yahoo grubunda icme suyu U.A.E deki sular hakkinda bir tartisma dondu, aman ne cok bilgi bende aklimda tutamayacagimi bildigim icin ve ileride isime yarayacagina inandigim icin asagida mail trafigini oldugu gibi aktariyorum.
Kisaca ozeti Evian dan kimse bahsetmemis ama Evian, Erikli, Volvic iyi sular
Al Ain ve Masafi cok kotu degil ama ben agirlikli olarak Erikli tuketmeye caliscam, yemek icin Al Ain kullanmaya devam edecegim.
Kizim icinse once Evian, sonra Volcic ve en son Erikli tercih ediyorduk ancak Volvic'i bir daha arastircam, onda yuksek nitrate iceriyormus ve zararlymis her ne kadar makul boyutta olsada digerlerine gore fazlaymis, the less the better.
Esim atik su aritma isinde epey uzman. Hatta bu konuda doktora yapti ve Dubaide bu isi yapiyor. Su tadi konusunda ben, icerigi konusunda da esim cok hassas oldugundan bu konuyu epey arastirdik. Mesajlari yeni okudum ve yorum eklemek istedim.
Oncelikle mesajlarda yogun olarak bahsedilen CHLORIDE klor demek degil. Hatta chloride vucut icin gerekli olan bi elektrolit. Bu dogal olarak yeralti sularinda vs. bulunan bir mineral. Saglikli bir suda max 250 mg/l olmasi gerekiyor. Fazlasi zarar bile degil sadece suyun tadini keskinlestiriyor.
Sagliga zararli olan, kansorejen olan maddenin adi ise CHLORINE. Ki bu maddeden saglikli bir suda zaten hic olmamasi gerekiyor.
Bizim aldigimiz suda en dikkat ettigimiz madde orani NITRADE. Saglikli bir suda max 50 mg/l olmasi gerekiyor. Iste fazlasi ciddi olarak sagliga zarar veren madde bu.
Dubaide yaygin olarak kullanilan Masafi, Oasis, Alain gibi sularin tamami WHO nun belirlemis oldugu ve asagida size ilettigim oranlar icinde zaten. Ancak bu sularin bazilari deniz suyundan aritilip icine gerekli mineraller ekleniyor, bazilari da yeraltindan cikarilip yine gerekli mineral ayarlamalari yapiliyor. Merak etmeyin iki turlusu de saglikli. Benim bildigim Masafi ve Alain markalari yeralti suyu. Digerleri deniz suyundan elde ediliyor.
Bu arada Dubaideki en pahali sulardan Volvic diger sulara gore daha yuksek nitrate iceriyor ancak yine de saglik sinirlari icinde.
Biz yemeklerde vs. Masafi , icme suyu olarakta tadini begendigimiz icin Erikli veya Jeema tuketiyoruz. Bu sularin hepsini de kucuk kizimiza da gonul rahatligiyla iciriyoruz.
WHO's drinking water standards
WHO's Guidelines for Drinking-water Quality, set up in Geneva, are the international reference point for standard setting and drinking-water safety.
Element/
substance |
Symbol/
formula |
Normally found in fresh water/surface water/ground water
|
Health based guideline by the WHO
|
Al
|
0,2 mg/l
| ||
Ammonia
|
NH4
|
< 0,2 mg/l (up to 0,3 mg/l in anaerobic waters)
|
No guideline
|
Sb
|
< 4 μg/l
|
0.005 mg/l
| |
As
|
0,01 mg/l
| ||
Asbestos
|
No guideline
| ||
Ba
|
0,3 mg/l
| ||
Be
|
< 1 μg/l
|
No guideline
| |
B
|
< 1 mg/l
|
0,3 mg/l
| |
Cd
|
< 1 μg/l
|
0,003 mg/l
| |
Cl
|
250 mg/l
| ||
Cr+3, Cr+6
|
< 2 μg/l
|
0,05 mg/l
| |
Colour
|
Not mentioned
| ||
Cu
|
2 mg/l
| ||
Cyanide
|
CN-
|
0,07 mg/l
| |
Dissolvedoxygen
|
O2
|
No guideline
| |
F
|
< 1,5 mg/l (up to 10)
|
1,5 mg/l
| |
mg/lCaCO3
|
No guideline
| ||
Hydrogen sulfide
|
H2S
|
No guideline
| |
Fe
|
0,5 - 50 mg/l
|
No guideline
| |
Pb
|
0,01 mg/l
| ||
Mn
|
0,5 mg/l
| ||
Hg
|
< 0,5 μg/l
|
0,001 mg/l
| |
Mb
|
< 0,01 mg/l
|
0,07 mg/l
| |
Ni
|
< 0,02 mg/l
|
0,02 mg/l
| |
NO3, NO2
|
50 mg/l total nitrogen
| ||
Turbidity
|
Not mentioned
| ||
No guideline
| |||
Se
|
< < 0,01 mg/l
|
0,01 mg/l
| |
Ag
|
5 – 50 μg/l
|
No guideline
| |
Na
|
< 20 mg/l
|
200 mg/l
| |
SO4
|
500 mg/l
| ||
Sn
|
No guideline
| ||
TDS
|
No guideline
| ||
U
|
1,4 mg/l
|
volvic, vittel, pinar, erikli en sevdiklerim :D
Bakin biri nedemis, asagidaki yoruma istinaden:
Klor elbetteki sagliga yarali bir madde degil ve fazla tuketilmesi saglik sorunlarina sebep olur ama Aritma tesisinden cikan sulara klor eklenmesinin sebebi aritma islemini tek basina klor un yapmasi degil, dezenfeksiyon amaclidir. aritma tesisinde cesitli islemlerden sonra arzu edilen degerlere gelen sulara eklenir ki dezenfesiyon saglansin ve tesisten evimiza gelene kadar gecmis oldugu tesisatta bir mikrop gelisimi meydana gelmesin diye. bunun ozel hesaplari vardir, tesis cikisinda ne kadar klor ilave edersek, evlerimize gelene kadar bunun % kaci kalir diye bir hesap kitaptan sonra dozlanacak klor miktari belirlenir.Sularin klorlanmasi ise cesitli dezenfeksiyon yontemlerinden sadece bir tanesidir. Kosullara, isletme maliyetlerine gore Ozonlama, UV ya da klor ile dezenfesiyon yontemlerinden biri tercih edilir ki, suyun icindeki klor suyunuzun icinde bakteri ya da farkli mikroorganizmalarin bulunmamasi icin yani bizlerin sagligini koruyabilmek icin eklenir. Klor tek basina gaz halinde bulunan bir maddedir, sivi ya da kati halde bulunabilmesi icin farkli maddeler ile bilesik olusturmasi gerekir. suyun icindeki fazla klor da siz suyu beklettiginizde ya da havalandirdiginizda ucar. suyu kaynattiginizda ise su icindeki klorun daha cabuk sudan uzaklasmasini saglarsiniz, miktarinin iki katina cikmasini degil. annelerimiz bu isin okulunda okumasalar da musluktan klorlu su aktigini gordugunde bir miktar suyu akitir, kullanmadan evvel de suyu biraz bekletirlerdi ki bu da farkinda olmadan yaptiklari dogru bir harekettir.Ilave olarak da sunu soylemek isterim ki aritma tesisinde ilave edilen klorun kanser edici etkilerinden sakinmaya baslamadan evvel, evlerimizde kullandigimiz her turlu temizlik maddesinin icinde de klor bulundugunu, mutfak tezgahlarimizi camasir sulari ile temizledigimizde klor ile daha fazla muhatap oldugumuzu ya da serinlemek icin girdigimiz havuzlarda daha yuksek miktarda klor bulundugunu da unutmayalim.ufak bir bilgi daha; eger evlerinizde su deposu kullaniyorsaniz zaman zaman onlarin dezenfeksiyonunu yapmaniz gerekir, bunun icin piyasada satilan klor tabletlerini kullanabileceginiz gibi, cok az miktarda camasir suyu damlatarak da deponuzun icinde yosun ve bakteri olusmasini engelleyebilirsiniz. Bu islem sizin deponuzun ve suyunuzun daha hijyenik olmasini saglar.
Cesmeden akan sulari ben de icmeyi uygun bulmuyorum ama benim sebeplerim kesinlikle icinde klor var diye degil hele ki ben buradaki sularda hic klor kokusuna da rastlamadim. buyuk ihtimal dezenfeksiyon islemini ozon ile yapiyorlar.
Bir baskasida sunu demis: ne kadar icilebilir su olursa olsun mutlaka klor vardir.Kloru dogal kaynak su olmadigi surece suyu aritmak icin kullandiklarini biliyorum.Klor ise vucudumuza direk kansorejen olarak etki eder.Parali aldiginiz sise sularinda bile mutlaka klorun kac oldugunu bakarak icmenizi tavsiye ederim.masafide 40 ve ustu saniyorum klor.Bu cok tehlikeli.bunu icmeniz demek kansere davetiye demektir,hatta bu tip sular kaynatildiginda klor seviyesi 2 katina cikar,ki bu cokdaha vahim bir hal alir,eriklide mesela 0 dir.sakada 1 dir.bu tip sulari tercih etmeniz siz ve cocuklariniz acisindan cok daha sagliklidir.Gunumuz dunyasina maalesef kendimizi koruma altina almamiz sarttir.Bizi dusunmeyen kapitalist duzen icinde biz kendimizi dusunmek zorundayiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder