BALIK
Minadaki
balıkçıları biliyorsunuzdur herhalde..ben balığa
dokunmayı sevmediğim için halden balığı
alıyoruz aynı yerde temizletiyoruz sonra pişiren
yerler var aynı bina içerisinde verip ızgara yaptırıyoruz. balık fiyatlarida
uygun 10 drh temizleme sanırım 20 drh pişirmeye
alınıyor...
Nil
balığını (nile fish ) ben hamurdan daha çok seviyorum hatta AD’de en
iyi ve lezzetli balığı..genelde onu tercih ediyoruz..Istanbul’dan
gelirken hamsi alıp şoklatiyorum sonra gelir gelmezde buzluga
koyuyorum..oda bir alternatif tabi..he Mina'da jambon karidesleride güzel..
Nil
balığı hamurda rende domates sosu icinde zencefil soğan mantar patates ile balıkları pisirebilirsin cikarirkende
rende kasar üzerine koy..Buda yemek için farklı bir alternatif olur..
Somonu
domates soslu kesinlikle tavsiye ederim. Once firinda biraz grill yapiyorsunuz
ki yediginizde o tadi size versin, sonra cikarip borcama koyun, uzerine su
marketlerde satilan domates sulari var ya, hani meyve suyu gibi kutularda
satilan, iste ondan uzerini kaplayacak kadar dokun, zeytinyagi ve tuz ekleyin.
Firinlayin. Sonra yaninda pilavla servis yapin. Sevmeyen ne cocuk ne de buyuk
gormedim bugune kadar.
Yaparsaniz
afiyet olsun.
Bir de
king fish in marketlerde boyle sadece beyaz kucuk et parcalari seklinde
temizlenmisi var. Onlari nugget gibi yapip kizartin, cocuklar cok seviyor,
ustelikte hic balik gibi kokmuyor.
Seabream(
cupra) ve seabus (levrek) zaten firinda enfes.
Bugun
balik markete gidildi, baliklar incelendi, forograflari cekildi(gruba sormak
icin tabi) ve balik seruvenine Hamour dan baslandi.. 1,5kg lik bir hamour
secildi, temizletildi ve pisirilmesi saglandi.. Firinda domates yada kirmizi
biber sosuna benzer birseyle...:) baligin temizlenmesi ve pisirilme surecleri
bizzat izlendi..:) Benim baligin pisirilme asamasinda kalamar, karides, yengec,
midye pisirilmesine sahit oldum...Nefisssti.. Bizim hamour daha sonra eve geldi
afiyetle yedik... Uzun suredir evde somon disinda balik yememistik emegi gecen
herkese tesekkur ederim... Sonuc harika, en az haftada bir gun gidilerek diger
baliklar denenmeye devam edilecek...;)))
Baliklarin
pisirilmesini izlerken ilginc bir pisirme yontemine sahit oldum.. Balik odun
kirintisinin (odun talasi) icinde cevrilerek her tarafina talasin yapismasi
saglaniyor daha sonra bidigimiz anadoluda kullanlian yemek sinilerinin
(bilmeyenler icin sini, yuvarlak tepsinin buyugudur ve metalden imal edilir)
icinde firina yerlestiriliyor. Baliklar ciktiginda, ustanin baliklari yaktigini
dusunmustum cunku yuzeyi resmen yanmisti... Merakima yenik dustum ve sordum,
baliklar yanmamis yuzeyi soyulduktan sonra yeniliyormus, bu pisirme tarzi ise
misirlilara aitmis... Bu pisirme yontemi hangi baliklar icin gecerli
ogrenemedim..
Yemek
icin uygun bir ortam yok, uzun sure kalinabilecek bir yer degil acikcasi..Baliklari
alip eve kacmak en iyi cozum gibi... Eve dondugumde aksam yemegi saatleri idi
ve afiyet ile yedik... Balik sicakti ama arzu ederseniz micro dalgada yada
firinda biraz daha isitma imkani var.
Baliklari
temizleyen kisiye biraz bahsis ve temizlenme surecinde de basinda durarak
temizligi olabildigince kontrol altinda tutmaya calistim...
Pisirme
asamasinda ise acikcasi neler olup bittigini gormek istedim ve tum asamasinda
bulundum.. Baligi soslu pisirmelerini talep ettim... Soslu balikta sosun kullanildigi
plastik siseler, zaman zaman baligin uzerine sos surmek icin kullanilan yagli
boya fircalari, ellerini silmek icin kullandiklari kirli havlu v.s biraz soru
isareti tabiki...;) aluminium folyoya sarilarak odun atesinde firinda pisen
baligin tadi gercekten paha bicilmez.. :) Dolayisi ile bazi olumsuzluklari
gormezden geldim.... Fakat baligi sade olarak firinda pisirmelerini istersen,
baliga temas etmelerini engellemis olursun...
Akpalamut - Plain bonito - Plain pelamide
Akya - Leerfish
Alabalik - Rainbow trout/Trout
Bakalyaro - Whiting/Blue whiting
Barbunya/barbun - Red mullet/Striped mullet
Chipura - Gilthead seabream
Dikenli peygamber baligi /(= Dikenli dülger) -
John dory/Peterfish
Dil - Scaldfish, Sand sole, Common sole, Sand sole, Scaldfish, Grohmann's
scald fish
Fangri (= Mercan ) - Common seabream/Common pandora
Fener - Angler/Anglerfish
Hamsi - European anchovy/Anchovy
Hani - Comber/Caper
Iskorpit - Blackbelly rosefish/Small-scaled scorpion fish
Istavrit baligi /Atlantic horse mackerel - Horse mackerel
Kalkan baligi - Turbot
Karagöz - Zebra seabream/Two-banded bream
Kaya baligi - Chestnut goby/Goby
Kefal baligi - Keeled mullet
Kirlangich - Tub gurnard, grey gurnard
Küpez – Bogue
Lahos/Lagos - White grouper
Levrek - European Seabass/Seabass
Lipari - Chub mackerel
Lüfer - Bluefish
Mersin morinasi - Beluga
Mezgit - Whiting
Mirmir baligi - Painted eel
Orfoz baligi - Dusky grouper
Orkinoz - Northern bluefin tuna/Bluefin tuna
Palamut - Mackerel/Atlantic bonito
Papaz - Damselfish/Blue damsel fish
Pashabarbunyasi - Goldband goatfish/Banded goatfish
Sardalya - Round sardinella/European pilchard
Sarikuyruk (Cyprus: Mineri ?) - Mediterranean horse mackerel/ Greater
amberjack
Sinarit baligi - Common dentex/Dogs-teeth
Tarança baligi - Bluespotted seabream
Tekir - Striped Red mullet/Striped mullet
Uchan balik - Black wing flyingfish
Uskumru - Atlantic mackerel
Voppa - Blue whiting
Zargana - Garpike/Garfish
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder