24 Kasım 2008 Pazartesi

Doğum kursları


Abu Dabi’de tek alternatifim olan ve benim hiç beğenmediğim hastaneye son bir kez daha şans vermeye karar verdim, birçok insanın ısrarı üzerine.

Arkadaşlarım first class servis almaktansa, güvenilir ellerde doğum yapmanın daha önemli olduğunu ve bu konuda bu hastanenin en iyisi olduğuna ikna etmeye çalıştılar.

Geçen hafta hastaneyi ikinci kez teftişten geçirmek üzere yolunu tuttum. Doğum ve hasta odalarını, herhangi bir komplikasyonda bebekleri aldıkları alanı gezebilmem için derslere katılmam gerektiğini söylediler. Böylece tek taşla iki kuş vurabileceğim aklıma gelmemişti. Çölde su bulmak kadar iyi gelen deneyimli, bilgili, son derece keyifli anlatım tarzıyla midwife (ebe) Jasmine ile tanışıp sınıfına katılmak çok iyi geldi. Daha ilk derste bile kendimi tüy gibi hafiflemiş hissettim.

Her şeyden önce gerçekten işini bilen, bilgili ve komik birisi. Anlattıkları sayesinde “Normal doğum o kadar da zor değilmiş, ben de yapabilirim.” deyip, epidurali bile en son çare olarak düşünmeye başladım. İşini iyi bilen, profesyonel insanlara hayranım. Bunun değerini bu ülkede daha iyi anlıyorsunuz.

Müthiş faydalı bilgiler öğrendim, mesela jimnastik salonlarında gördüğümüz topların ne kadar işe yaradığını, onun üzerinde yapacağınız hareketler ile kaslarınızı güçlendirip, doğum zamanında da bebeği doğum kanalına rahatça ve doğru pozisyonda girmesine nasıl yardım edeceğinden bahsetti.

Toplar hem rahatlar hem kaslarınızı güçlendiriyorlar hem de bel ağrılarınıza iyi geliyorlar. Herkese tavsiye ederim. Doğumdan sonra da işinize yarayacak zayıflama ve vücudunuzu sıkılaştırma hareketlerini bu toplarla yapmanız mümkün. 

İkinci derse eşimle gittim. Pek çok erkek gibi koşarak gitmesede, o da Jasmine’den etkilendi, verdiği bilgiler sayesinde korkularımız azaldı, cesaretlendik. Çocuk nasıl emzirilir, hangi pozisyonlar en uygunudur, doğum sonrası kendinize nasıl dikkat etmelisiniz, acıyı nasıl kontrol edebilirizden tutun da, videodan her ayrıntısı ile çekilmiş sezaryen ve normal doğum görüntülerine kadar her şeyi anlattı ve gösterdi.

Ayrıca bir önceki doktor kontrolünde ortaya çıkan sevgili kızımızın hâla doğum için “baş aşağı” pozisyonunu almadığını öğrenip üzülmüştük. Artık cesurum ya, sezaryeni düşünmek bile istemiyorum ve baş aşağı dönmediği müddetçe bu mümkün olmayacağından anne baba adayı olarak sürekli “Hadi kızım dön artık, oraya değil bu yöne gitmen gerekiyor, orası çıkış noktası değil.” diyerek teşvik etmeye çalışıyoruz. 

Karnımda büyük yumruklara yol açan şeyin ayakları değil de, kafası olduğunu öğrendiğimizde açıkçası şaşırdık ve korktuk. Doktor ultrasondan önce “O poposu olmalı, genelde popolarını dışarı çıkarmayı severler.” dedi ama hepimiz yanılmıştık.

Kafasını sürekli çıkarıp incitmesi ve bu şekilde yerini maksimum kullanamadığından, her hareket ettiğinde rahatsız olduğu senoryaları yazıp acaba acı çekiyor mudur diye endişelenmekle geçti. Jasmine bizi teselli etti, hâla vakti varmış dönmek için ve bana bir iki hareket gösterdi, hiçbiri işe yaramazsa Çin alternatif yöntemi olan ‘moxibustion’dan yararlanmamı önerdi.

Önce hareketler ve topun yardımına, denizde dalma hareketi yapmaya (burada hala denize girebiliyorum neyseki), henüz kanıtlanmamış olsada yararı olduğuna inanılan bebekle konuşma tekniklerini deneyeceğiz, ondan sonrasını bekleyip göreceğiz.

Üşengeçliğimden bu tür kurslara katılmaya çabalamamıştım şimdiye kadar, siz böyle bir hatayı yapmayın. Kesinlikle yararlı ve öğretici dersler. Doğum anında ne kadar faydalı olur ve ben ne kadar sakin kalmayı başarabilirim bilmiyorum, yine de umutluyum, en azından o ana kadar kendimi rahatlamış hissediyorum.

Doğum Topu (Büyüklüğü 65cm olanı öneriliyor.)

Hoşça kalın,

Nilgün
2008-11-24
Bu yazı 12611  kez okundu.


Yorum:05.01.2009
merhaba ben ve esim 6 ay önce abu dhabi`ye yerlestik Bizde bi bebegimiz olsun istiyoruz Yazinizdan cok etkilendim ve hamilelik kursu fikri cok hosumuza gitti Acaba bize bu kursa hangi hastanede gittiginizi yazarmisiniz?
Beantwortet von Zehra07.01.2009
Merhabalar Elcin Hnm,

Nilgun 3 aralikta minik mucizesine kavustu.Su an evde minik mucizesi ile birlikte.En kisa surede size bilgi aktaracaktir dogum kurslari ile ilgili.
Bu arada size mutlu bir yasam dilerim Abu Dhabi´de.

Selamlar
zehra
Beantwortet von nilgun20.01.2009
Merhaba Elcin

Zehra'ninda dedigi gibi ben dogum yaptim ve yeni yazimi en kisa zamanda gonderecegim. Nihayet vakit bulabildim. Corniche Hospital da yaptim dogumu. .
Hosgeldin Abu Dhabi ye
Yorum:23.12.2008
Canım,
Seni ekranda görmek ne güzel. Umarım bana geri dönüş yaparsın.
zonguldak gülçin günaydın
Beantwortet von gül rana24.12.2008
gülçin hanım tv ye mi çıktı nilgün hanım?
hangi programa çıktığını söyler misiniz.
Beantwortet von gülçin24.12.2008
bir anda pc ekranında gördüm Nilgün Hanımı.Haliyle şaşırdım ve çok sevindim. Bir ara çok aramıştım kendisini.
Beantwortet von nilgun20.01.2009
Gulcin!!!

eski dostum inanamiyorum, bana hemen yaz nilgunozhan@yahoo.com adresindeyim!
Yorum:16.12.2008
Nilay' cim zaman nasıl da hızlı geçiyor. Daha dün gibi hamilelik haberini verişin. Nasılsın? Nasıl gidiyor hamilelik haberdar et bizi lutfen.Pek birşey kalmadı artık değil mi? Sevgiler
Verfasser des Kommentars:25.11.2008
Nilly, supersin...Ogrenmeye devam. ileride bize akil hocaligi yaparsin seker.
Cok optum
Beantwortet von gül rana28.11.2008
zehra hanım hindistan'da mı oturuyorsunuz?
olan olaylara çok üzüldüm.
geçmiş olsun
Beantwortet von Zehra05.12.2008
Merhabalar Gul Hanim,

Almanya´da yasiyorum.Hindistan´a isim geregi gidip geliyorum. Ama bu aralar Hindistan riskli ulkeler grubuna girdiginden tum is gezilerim iptal edildi.Bende cok uzuldum olanlara gercekten cok yazik.Iyi dilekleriniz icin tesekkur ederim.
Yorum:24.11.2008
ne güzel keşke benim de böyle kursa gitme gibi bir imkanım olsaydı.
son halinizi çok merak ediyorum doğrusu. ne tatlı olmuşsunuzdur şimdi.
ay ay ay
özendim valla...
Yorum:24.11.2008
doğum anı çok yorucu,yıpratıcı ama bir o kadar da keyifli ve heyacanlı .bir de bakacaksınız ki bebeginiz kollarınızda ve siz sevinçten aglayıp allaha şükrediyorsunuz bu mucizeyi yaşadıgınız için.

ozanın annesi buket
Yorum:24.11.2008
Bende yapmistim dogum kursu. harika bir seydi. cok faydasini gördüm. dedigin gibi en azindan en önemlisi SAKINLESIYORSUN... Relax oluyorsun, hastane evinmis gibi rahat hareket ediyorsun. simdi suraya gitmeliyim sanirim, simdi söyle olacak sanirim, yada simdi bana kesin su ilaci verecekler sanirim gibi teoriler üretiyorsun ve en güzeli hepsi dogru cikiyor ve sen sanki doktorlarla birlikte calisiyormussun, arkadasmissin gibi geliyor...:-))) güzel bir sey, bende herkese tavsiye ediyorum.